Wandelen over de Koningsweg
De Via Regia, ook wel Koningsweg genoemd, staat sinds de Middeleeuwen bekend als de weg naar Aken. Met het wandelweekend treden we in de traditie van het pelgrimeren naar deze stad, die ten tijde van Karel de Grote kon wedijveren met bedevaartsoorden als Santiago en Rome.
In een kleine groep van acht tot tien wandelgenoten vertrekken we vanaf het station in Maastricht. Na enkele kilometers laten we de hectiek van de stad achter ons en betreden we de stille veldwegen van het Limburgse heuvelland. We wandelen verder over oude holle wegen en langs schaduwrijke bosranden. Glooiende heuvels strekken zich voor ons uit en in de verte geven kerktorens de richting aan. De dorpen die we onderweg passeren nodigen uit om te verpozen en daar geven we rond lunchtijd graag aan toe. Tegen het einde van de middag hebben we bijna 20 kilometer afgelegd en naderen we onze pleisterplaats klooster Wittem.
Perfecte manier om de schoonheid van Limburg te bewonderen. Laat jezelf rustig verdwalen.
— Valeria Dimitrova
De volgende dag gaan we op weg naar de eindbestemming van onze mini-pelgrimage, de Dom van Aken. Het heuvelland laat zich hier van zijn beste kant zien met prachtige vergezichten over groene dalen en Zuid-Limburgse dorpen. We wandelen enkele kilometers in stilte en laten de vogels en klaterende beekjes voor ons spreken. Het laatste deel van de tocht voert over de historische Camino, die Aken met Santiago de Compostella verbindt. Via deze eeuwenoude pelgrimsweg bereiken we de Dom, een kerk met keizerlijke allure.
Over het wandelweekend
Datum: 21 & 22 maart 2020
Verblijf: Klooster Wittem
Groep: 9 deelnemers + gids
Route: Maastricht - Wittem - Aken(D)
Afstand: 19km + 17km
Landschap: glooiend/heuvelachtig
Status: momenteel niet gepland
€ 195Steeds weer zoeken mijn voeten de aarde. Adem verbindt mij met al wat leeft.
Hein Stufkens
Indeling weekend
ZATERDAG
Maastricht – Wittem (19 km)
We vertrekken om 10:00 uur vanaf het Centraal Station in Maastricht.
Van 09:30 tot 10:00 drinken we nog even een kop koffie of thee. De precieze locatie ontvang je per e-mail.
Onderweg pauzeren we ongeveer een uur voor de lunch.
Na aankomst in klooster Wittem is een korte rondleiding voorzien.
Omstreeks 19:00 uur dineren we in een horecagelegenheid te Wittem.
ZONDAG
Wittem – Aken (17 km)
We ontbijten om 08:00 uur. Daarna is er een uitnodiging tot verstilling tijdens de Hoogmis. Deelname aan deze viering is uiteraard niet verplicht.
Om 10:00 uur verlaten we het klooster.
Onderweg pauzeren we ongeveer een uur voor de lunch.
In de middag komen we aan in Aken, waar we de Dom en de Elisenbrunnen bezoeken.
We nemen gezamenlijk de bus terug naar Maastricht (aankomst rond 18:00 uur).
Je gids tijdens het wandelweekend
Len is opgeleid als cultuurwetenschapper en in 2014 gestart met het organiseren en begeleiden van meerdaagse wandeltochten. Wandelen en in het bijzonder pelgrimeren vormen een mooi tegenwicht voor zijn reguliere werk als online communicatiespecialist.
Wat een bijzonder voorrecht is het om samen met een groep pelgrimerend op pad te gaan. En gaandeweg te merken dat we een stukje drukte en hectiek achter ons laten. De rust en stilte maar ook de gezellige sfeer tijdens de wandelweekenden raken me altijd weer.
Len Dumont
Wat zit inbegrepen?
De kosten voor het Wandelweekend Via Regia bedragen € 195 per persoon* inclusief btw.
In dit bedrag zit het volgende inbegrepen:
- Thee of koffie bij aankomst in Maastricht.
- Rondleiding met gids door klooster Wittem.
- 3-gangen keuzediner in restaurant te Wittem (drank niet inbegrepen).
- Overnachting in een tweepersoonskamer** met gedeelde badkamer (linnengoed en handdoek inbegrepen) te klooster Wittem.
- Ontbijt in de refter van klooster Wittem.
- Limburgse vlaai met koffie of thee op zondagmiddag.
* Lunches zijn voor eigen rekening. Ook de kosten van de busrit tussen Aken en Maastricht (ongeveer 6 euro) zijn niet inbegrepen.
** Klooster Wittem beschikt alleen over tweepersoonskamers. Hierdoor zal je de kamer mogelijk moeten delen met een onbekende reisgenoot (behalve bij een aanmelding voor 2 personen). Daarbij is het uitgangspunt dat mannen bij mannen en vrouwen bij vrouwen slapen.
Limburgse vlaai
Een lekker stuk Limburgse vlaai met koffie of thee zit standaard inbegrepen bij alle wandel- en fietsactiviteiten. In Limburg houden we nu eenmaal van tradities. Zeker als ze zo goed smaken 😉
Wat heb je nodig?
Naast goed ingelopen wandelschoenen, een drinkfles (1 liter) en een regenjas heb je een (dag)rugzak nodig met verschoning voor 1 nacht, toiletgerei en eventueel een washandje. Probeer je rugzak zo licht mogelijk te houden, dat draagt rechtstreeks bij aan je wandelgenot. Wandelstokken (type telescoopstok) kunnen helpen om je knieën te ontlasten. Neem eventueel ook wat energie-repen of fruit mee voor onderweg.
Reisverzekering
Je neemt deel aan het wandelweekend op eigen risico. Dat geldt zowel voor je gezondheid, als je spullen. Het is altijd slim om een reisverzekering af te sluiten. Eventueel gecombineerd met een annuleringsverzekering. Better safe, than sorry.
Aanmelden wandelweekend
Houd je van wandelen en spreekt het bezinnende karakter van een pelgrimstocht je aan? Heb je een redelijke wandelconditie (tot 6 loopuren per dag) en wil je wel eens ervaren hoe het is om in een klooster te overnachten? Meld je dan aan voor het weekend. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij. Je bent van harte welkom om mee te lopen.
Helaas...
Deze activiteit wordt momenteel niet aangeboden. Wil je op de hoogte blijven van het actuele wandel- en fietsaanbod van Pelgrim in Limburg? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang onze nieuwsbrief.
Uitgelicht
Enkele hoogtepunten van het wandelweekend.
Klooster Wittem
We zijn te gast bij de broeders redemptoristen van klooster Wittem. Het klooster kent een rijke geschiedenis als bedevaartsoord. Tegenwoordig vervult het klooster vooral de rol van bezinningscentrum. Kijk voor meer informatie ook op de website van klooster Wittem.
Verlaten mergelgroeven
Tijdens het wandelweekend doorkruisen we het mergelland, een deel van Limburg waar de grond rijk is aan krijtgesteente. Langs de route ligt een aantal verlaten mergelgroeven waar de mergellagen goed zichtbaar zijn. De Julianagroeve is het mooiste voorbeeld. Hier werd tot 1954 mergel gewonnen voor de productie van kunstmest.
Oude pelgrimsroute
De weg tussen Maastricht en Aken is al sinds de Romeinse tijd een belangrijke verbinding. In de Middeleeuwen kreeg de weg ook betekenis als pelgrimsroute, met name voor pelgrims die in Aken de vier Heiligdommen wilden vereren. Tot op de dag van vandaag worden deze relikwieën, waaronder een tuniek van Maria, bewaard in de Dom van Aken.
Dom van Aken
De Dom van Aken is naar Byzantijns voorbeeld gebouwd als hofkerk van Karel de Grote. Het oudste deel, de Paltskapel, werd in 804 voltooid en is in deze streek uniek vanwege een achthoekig centraal gewelf (octogoon). Keizer Karel zag Aken als het nieuwe Rome en wie de Dom betreedt waant zich inderdaad in Romeinse sferen.
A fine landscape is like a piece of music; it must be taken at the right tempo.
Paul Scott Mowrer